Menu

Egzotyczne Przysmaki

email :egzotyczneprzysmaki@tlen.pl

Bób z kurkami w sosie serowym

gaga9758

bb_2Cały tydzień bób z wody  z koperkiem -ileż można wytrzymać?:) W weekend się zbuntowałam - domowemu fanowi bobu gotowanego przeciwstawiłam swoja wersję -smażony z chili ,kurkami w sosie pleśniowym. O dziwo zyskała nie tylko aprobatę lecz i poklask.Ma tylko 1 wadę- bób trzeba wyłuskać:( nie ma róży bez kolców - ale jak sobie pomyślę ile takie danie kosztuje w restauracji z cichym westchnieniem Kopciuszka "wybieram groch z popiołu"

 

 

 

 

 

 

 

Makaron z kurkami i bobem  w sosie pleśniowym 

 20 dkg bobu ,20 dkg kurek 1-2 łyżki masła  1-2 ząbki czosnku  1/4 szklanki śmietany 30%  5-10 dag sera lazur błękitnego (właściwie to każdy ser z niebieska pleśnią))  świeży pieprz  pasta chili  sól  2 szalotki w ostateczności cebulki  Sposób przyrządzania: Makaron ugotować al dente.  Masło rozgrzać na patelni i poddusić na nim posiekaną cebulę .Dodać umyte,zblanszowane  kurki ,dusić razem około 10 min aż odparują.. Osobno przesmażyć na paście chili ugotowany ,wyłuskany bób ,dodać do niego kurki Wlać śmietanę . Dodać pokruszony ser pleśniowy. Mieszać sos, aż zgęstnieje . Przyprawić solą i pieprzem. Polać sosem z kurkami i bobem  makaron ,na wierzch skroić (lub zetrzeć na grubej tarce)płatki czosnku

 

Uwaga dodatkowa :pastę chili (ile kto chce ,a raczej wytrzyma:) przesmażyć na oleju na patelni aż "puści"aromat czyli tak naprawdę - zacznie dusić:) i dopiero smażyć na niej bób

 

 

 

 

 

© Egzotyczne Przysmaki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci