Menu

Egzotyczne Przysmaki

email :egzotyczneprzysmaki@tlen.pl

Thom Kha Kai tajlandzka zupa kokosowa

gaga9758

    Thom Kha Kai zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem  Dziś przepis na klasyczną zupę tajską Thom Kha Kai. Nie należy ona wprawdzie do moich ulubionych ale „nic to...” -podaję na uporczywe nalegania klienta z Młynów: Istni... więcej

Balti z kurczaka

gaga9758

Balti to danie z kuchni mieszanej:) trochę Wschodu, trochę Europy >Przyjmuje się ,że zaczęto je podawać w 70 latach XX wieku w restauracjach pakistańskich w Birmingham i zawojowało kuchnię angielską.Dziś uważa się po prostu ,że jest to d... więcej

Chińskie pączki Youtiao

gaga9758

    Jutro wszytko będzie obsypane cukrem pudrem,zalane lukrem lub nadziane różą czyli normalny polski Tłusty Czwartek. Ale na świecie pączki przyjmują różne postacie często zbliżone do pierwowzoru jakim było ciasto chlebowe nadziane słonina... więcej

Mandazi -afrykańskie ciasteczka

gaga9758

„ Jak dobrze wstać, skoro świt „ :) mając w perspektywie wolny dzień .Mogę się nawet poświęcić i zrobić ekstra śniadanie Mam w lodówce biały ser (ale taki jak „drzewiej bywało” )kupiony na Młynach i ostry ajwar więc mogę się w... więcej

Caldereta Mama Sitas

gaga9758

  Gdy za oknem ponuro i dżdżysto z przyjemnością zajada się człowiek tzw eintopfem czyli po polsku daniem jednogarnkowym Może to być bigos ,fasolka po bretońsku ale może też być filipińska   caldereta . :) Nazwa caldereta pochodzi od hiszpa... więcej

Kantoński kurczak cytrynowy

gaga9758

500 g filetów z piersi kurczaka 1 żółtko ,lekko roztrzepane 1 łyżka wody 2 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżeczki mąki kukurydzianej 1/2 kubka mąki kukurydzianej dodatkowo 2 ,5 łyżki mąki 2 łyżeczki wytrawnego sherry olej do głębokiego smażenia Sos cytryn... więcej

Mango lassi

gaga9758

Czy może być coś równie dobrego ,w letnie upalne popołudnie, jak lody waniliowe z wiśniami??? A i owszem-ociekające słodyczą ,wiejące chłodem - mango lassi. Swoją karierę zaczynało jako słone z dodatkiem chili ,ale najbardziej znane obecnie i kochane... więcej

Kurczak Bumbu rujak

gaga9758

    1 opakowanie Pasty Bamboe „Bumbu rujak”(pastę można zrobić wprawdzie samemu ale w naszych szerokościach geograficznych trochę brak niektórych ze składników:) -poniżej sposób na jej wykonanie dla upartych) 0,5kg kurczaka w ka... więcej

Truskawki z tahini

gaga9758

Sezon truskawkowy czas zacząć:) Wystarczy mieć pod ręka czekoladę lub  tahini czekoladowe (mniej słodkie od czekolady:) cynamon  ,kardamon  i polskie truskawki (te importowane może i ładne ale bez smaku).Rozpuścić tahini w rondelku ,po... więcej

Kurczak Adobo

gaga9758

  Najsłynniejsza potrawa filipińska -kurczak adobo to potrawa prosta ale o dziwnym,niepokojącym smaku będącym zasługą lekko kwaskowatego sosu. Na pierwszy kęs -nic specjalnego..ale im dalej w las...,najlepszy w tej potrawie okazuje się bowiem n... więcej

Kurczak TIKKA MASALA

gaga9758

  Dziś dodatek do „Multikulti”który kończy się szczęśliwie:) Kurczak TIKKA MASALA   Wymyślony (prawdopodobnie) w latach 50-70 w Wielkiej Brytanii przepis nawiązujący do najlepszych tradycji hindusko-pakistańskich został ogłoszon... więcej

Kisir-sałatka z kaszy bulgur

gaga9758

  Bulgur to ziarna pszenicy twardej używane w kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Doskonale sprawdza się jako zamiennik kuskusu i ryżu, ma niski indeks hipoglikemiczny -46 i duża zawartość błonnika Moją ulubioną potrawą z bulguru jest kisir posiada... więcej

Ziemniaki Garam Masala

gaga9758

. W rodzinnych restauracjach hinduskich  jadam różne potrawy z naszych poczciwych pyr np.Karahi ale w domu  z lenistwa::)wymyśliłam własną dość nieortodoksyjną wersję i nazwałam ją ziemniaki garam masala. Najlepiej wychodzi w prodiżu , ale ... więcej

Kurczak 65

gaga9758

Choć nazwa "Kurczak 65" jest często  używana w odniesieniu do naczynia z potrawą, istnieje wiele różnych opowieści o  tym jak nazwa powstała. Powszechnie wiadomo, że nikt nie wie, które (jeśli w ogóle)  teorie są poprawne:)  ... więcej

Sambal goreng ati czyli sambal z wątróbki :)

gaga9758

  Sambal goreng dosłownie oznacza "smażony sambal". Jest to mieszanka ostrych , czerwonych szalotek z czerwonym i zielonym chili, pastą z krewetek i soli, krótko smażona w oleju kokosowym. Można dodać różne  składniki i powstają różne ... więcej

© Egzotyczne Przysmaki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci